[MCLPress] restauratie Westhinder

Baumans Luc luc.baumans at telenet.be
Mon Mar 22 09:24:10 CDT 2021


SOS Lichtschip 3 West-Hinder 

Enkele jaren geleden ging het niet zo denderend met het Lichtschip 3 West-Hinder. Men wou het schip verschroten. Enkele Antwerpse enthousiastelingen met veel liefde voor dit prachtig erfgoedschip gingen hier niet mee akkoord en vatten het plan op om het schip te redden. 
Toen we van het Stadsbestuur de toelating kregen om het lichtschip nog éénmaal toegankelijk te maken voor het grote publiek werden we overstelpt door honderden bezoekers, hier was u getuige van. Iedereen vond dat het jammer zou zijn dat Antwerpen zijn lichtschip 3 West-Hinder zou verliezen. Pers politiekers, schenkers en veel vrijwilligers kwamen ons ter hulp en na heel wat constructieve onderhandelingen hebben we het schip kunnen redden van de slopershamer. Er werd een stichting opgericht (MPM) die het lichtschip onder haar hoede nam terwijl DAB VLOOT het schip aan de stichting schonk. De Stad Antwerpen gaf de toelating het schip een plaats te geven in de Droogdokkensite. 
40 Vrijwilligers werken zich vandaag de naad uit hun broek om het schip terug in haar oorspronkelijke toestand te herstellen. Ook de Vlaamse Overheid deed letterlijk en figuurlijk haar duit in het spreekwoordelijke zakje. Dank zij de Vlaams Minister bevoegd voor erfgoed, Matthias Diependaele, werd het schip geklasseerd als beschermd varend erfgoed . Dit zet de deur open voor overheidssubsidiëring. Uw aanwezigheid op de open-deurdag van 2018 stak ons een riem onder het hart en was de feitelijke start om het schip te redden. U hebt dus ook bijgedragen tot die redding. Dit willen we vandaag honoreren door u de gelegenheid te geven verder te blijven sympatiseren met UW schip. 
Indien u ons een mailtje terugstuurt met uw E-mailadres dan nemen wij u op in ons sympatisanten-bestand, zo blijft u op de hoogte van het reilen en zeilen van uw Lichtschip3 WestHinder (zonder enige verplichting). Krijgen we geen reactie dan schrappen we u uit ons bestand. 
Wat is er al gebeurt ? 
Het Lichtschip3 West-Hinder werd dus in het droogdok gesleept. Eerst zijn we begonnen met algemene opruimwerken en werd het schip volledig gecontroleerd op schade en gebreken. De romp bleek in goede staat, zelfs de motor en uitrusting van de machinekamer waren in redelijke toestand. We zijn dan begonnen met alle lekken te dichten om insijpelen van vocht te verhinderen. De elektrische bekabeling werd hersteld, gesprongen radiators werden verwijderd, het kombuis en de refter matrozen werden opgeschilderd, de romp werd hier en daar gelast. Sinds enkele dagen krijgt de romp een anti-roestbehandeling. Schoefasmetingen werden uitgevoerd door studenten van de Antwerpse Zeevaartschool. De watertoevoer is terug in orde evenals het toilet. 
DE radiokamer is in gebruik genomen door onze ploeg radio-amateurs. OSA heeft een akkoord om de radiokamer te restaureren en te bemannen op amateur frequenties.
Vanaf 15 april werken we met twee ploegen vrijwilligers op dinsdag en donderdag. 
Wat staat er nog te gebeuren ? 
Wel, we gaan het schip stap na stap verder restaureren in de oorspronkelijke toestand .. Er zal nog heel wat werk zijn om het houten dek te herstellen en de opbouw van het schip te schuren en te 6 herschilderen. Op 20 mei zou het Lichtschip3 West-Hinder terug te water gelaten worden, de romp zal dan volledig terug in orde zijn. 

Wat doen we met het Lichtschip3 West-Hinder ? 
We willen er zeker geen saai museumschip van maken, het schip ligt in de Droogdokkensite, deze plek moet een maritiem belevingscentrum worden. Het is dus logisch dat het lichtschip ook een ‘levend’ schip moet worden. Wij denken dat er heel wat evenementen kunnen georganiseerd worden op en rond het lichtschip, zowel voor oud als voor jong. Om dit alles mogelijk te maken starten we binnenkort een opleiding om gidsen / animatoren te vormen. Ons schip staat ook open voor alle watersportclubs en nautische organisaties.
Hoe kan u ons daar bij helpen ?
U kan uiteraard ook vrijwilligen op het Lichtschip3 West-Hinder. We zoeken nog steeds handige vakbekwame vrijwilligers en administratieve medewerkers. Kandidaten nemen best contact op en maken een afspraak met onze verantwoordelijke vrijwilligerswerking. 
Koken kost geld ook daar kan u ons helpen. Door dat het Lichtschip3 West-Hinder geklasseerd erfgoed is kunnen giften een fiscaal voordeel opleveren voor de schenker. Hebt u nog ongebruikt gereedschap liggen, beschikt u over archiefmateriaal ? laat het ons weten. 
Aarzel niet uw maritieme voetafdruk te plaatsen voor het behoud van dit waardevol varend erfgoed. Uw sponsorbijdrage zal op verantwoorde en controleerbare wijze besteed worden aan ons project.
We beschikken over een HERITA rekening, dat betekent dat wanneer u een gift doet op deze rekening u een fiscaal attest ontvangt dat er voor zorgt dat u volgend fiscaal jaar wat minder belastingen zal moeten betalen (45 % van uw gift kan u recupereren) zie ook de website van HERITA. 
Onze projectrekening bij MPM is : BE 21 7340 4596 7703 bij HERITA : BE30 7440 8462 4611 

Voor de geïnteresseerden en hopelijk tot ziens op de Westhinder III (als het allemaal terug mag...)
73
Jan Verguts
ON6VJ

PDF bewerkt tot tekst ,aangepast voor mcl press door Luc ON7BAU
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://hamradio.be/pipermail/mclpress_hamradio.be/attachments/20210322/cd33f814/attachment.html>


More information about the MCLPress mailing list