[MCLPress] nieuw boek

Baumans Luc luc.baumans at telenet.be
Fri Mar 12 09:28:06 CST 2021


 “Het Internet van de 19de Eeuw”

 Er is een nieuw boek uit -zijn vierde- van Fons Vanden Berghen (Halle), in beperkte kring bekend als grote verzamelaar van historische telecommunicatieapparatuur, van zijn vele voordrachten en tentoonstellingen, en via zijn website. 
De titel luidt “HET INTER-NET VAN DE 19-de EEUW IN BELGIË”. Hierin beschrijft hij in het eerste deel de aanloop, de start en de verdere uitbouw van het telegrafie gebeuren in België vanaf het jaar 1845. De telegraaf via draad (de voorloper van de draadloze telegrafie en zo dus ook van de radio) was toen een echte ‘revolutie’ voor de mensen. Boodschappen konden vanaf toen plots verzonden worden ‘met de snelheid des bliksems’. 
(Het internet van vandaag noemt hij een ‘evolutie’.) Het boek start met een blik naar de voorlopers gevolgd door een overzicht van de vroege ontwikkeling van de elektriciteit. De telegrafie was immers de allereerste algemeen verspreide toepassing van de elektriciteit (decennia vóór er sprake was van telefonie en de elektrische lamp  bijvoorbeeld). Naast de vrij gedetailleerde en chronologische historische  beschrijving heeft hij ook wat aandacht besteed aan de 19 de -eeuwse telegraafzegels en telegrammen. 
In deel 2 dan worden de toestellen in het kort beschreven die in die periode in België in gebruik waren. Dit deel wordt geïllustreerd met zo een 70-tal mooie, sprekende kleurenfoto’s van toestellen in gebruik in ons land in die 19-de eeuw, allen uit de collectie van de auteur. Bovendien wordt alles verder opgelucht met een 90-tal illustraties. Het boek is uniek in zijn genre; nooit voordien werd er gepubliceerd over het ontstaan en de groei van de telegrafie in België, en de vele foto’s van de apparaten maken het bovendien nog meer interessant. Een ander voordeel is dat het in het Nederlands is. 
Neem in geval van interesse contact op met fons.vandenberghen at telenet.be  (Halle). De publicatie (kleur, A4, 84 pagina's, heel veel foto’s) kost 20 euro (plus verzendingskosten 6.90 euro via B.post ). Warm aanbevolen!

Ingestuurd door Staf ON7FS 

Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://hamradio.be/pipermail/mclpress_hamradio.be/attachments/20210312/b50e60fc/attachment.html>


More information about the MCLPress mailing list