[MCLPress] BIPT rondvraag

Frans Verheyden frans.verheyden at outlook.com
Wed Jun 6 06:37:52 CDT 2018


Opmerkingen bij de RAADPLEGING VAN DE RAAD VAN HET BIPT INZAKE HET ONTWERP VAN BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT BETREFFENDE DE TOEGANG VAN DE RADIOAMATEURS TOT DE FREQUENTIEBAND 433,050 – 434,790 MHz:
(in blauw verwijzingen naar het BIPT document)
1. “Toch nopen de vaststellingen van storingen veroorzaakt door “korteafstandsapparatuur” bij uitzendingen door de radioamateurs tot een aanpassing van dat besluit.”  Deze zin is zeer dubbelzinnig opgesteld.  Het zijn immers steeds de radioamateurs die gestoord worden door Short Range Devices, niet omgekeerd, want dat is juridisch niet mogelijk.  In de basisvoorwaarden van de CEPT definitie van deze Short Range Devices gedurende de laatste 25 jaar gepubliceerd staat immers zeer duidelijk “must tolerate any interference”.  Gebruikers van Short Range Devices hebben geen enkel recht op bescherming wat dus deze hele raadpleging op de helling zet…
ERC 70-03 : “that in general SRDs cannot claim protection from radio services”

2. Er wordt in “voorwerp” verwezen naar babyfoons en walkie talkies.  Deze zijn reeds lang verboden in deze band, zie onderstaand uittreksel van 2008/432/EC.  Wanneer er klachten zijn van deze gebruikers gaat het om illegale gebruikers van deze band !

3. Wat jullie schetsen als regelgevend kader loopt hopeloos achter op de echt geldende Europese aanbevelingen die omgezet moesten worden naar nationaal recht.  Van toepassing is ETSI EN 300 220 v2.4.1 die zeer strenge normen oplegt aan Short Range Devices en die wanneer deze zou toegepast worden vrijwel alle problemen zou oplossen.  Meer dan 90% van de getroffen apparatuur is Chinese Import die bovenstaande norm flagrant met de de voeten treedt. 4. “Toch creëert de toepassing van de hiërarchische regels een ongepaste situatie in de band 433,050 MHz tot 434,090 MHz aangezien:…” Dit is een ongepaste interpretatie van het BIPT die geheel in strijd is met de wetgeving van Short Range devices.  Ik kan wel begrijpen dat het niet leuk is dat de dienst NCS keer na keer moet uitrukken voor gebruikers van (meestal dan nog crappy Chinese) SRD apparatuur en dan moet zeggen dat ze eigenlijk helemaal geen recht hebben op bescherming en dat er de facto geen sprake is van storingen.  Dit is een voorlichtingsprobleem dat eigenlijk naar de fabrikanten van LPD’s moet teruggebracht worden.
Het omgekeerde is veel erger:  Ik heb als fervente radioamateur geïnvesteerd in een systeem van 10.000 euro om EME Aarde-Maan-Aarde verbindingen te maken en ik word hierin zwaar gestoord door een draadloze thermometer sensor die bij het in-en uitschakelen over de ganse 430 MHz band transients genereert, alsook de storingen van de zijbandruis van de zender van de bouwkraan drie straten verder die met een duty cycle van 100% en veel meer dan 10 mW opereert tijdens de werkuren… 5. 3) de korteafstandsapparatuur sporadisch uitzendt terwijl de huidige reglementering de radioamateurs toestaat om continu uit te zenden, in het bijzonder tijdens de uitzending van video’s via ATV3 of DATV4 of tijdens de datatransmissie (packet radio).  Deze paragraaf getuigt ook van zeer weinig voeling met de werkvloer:  Zeer veel SRD apparatuur werkt met duty cycles van 100%.  Een tiental thermometer sensoren in een beperkte cirkel leidt ook al snel tot een frequentie bezettingsgraad van 75% en meer.  En als klap op de vuurpijl: zeer veel SRD apparatuur gebruikt ook dezelfde packet radio standaard (en laat nu net BIPT deze te willen verbieden in het SRD 433 MHz ISM segment…) 6. 2. het verschil in het aantal gebruikers: o op 1 januari 2018 bestaan er 5.460 radioamateurvergunningen; o korteafstandsapparatuur wordt veel intensiever gebruikt (honderdduizenden toestellen);  Ook hier gaat het BIPT weer kort door de bocht.  Het gaat om 5460 BETALENDE gebruikers met rechten en plichten tegenover een enorm contingent SRD apparatuur waar 95% niet eens aan de gangbare normen voldoet. 7. 3. de frequentieband in kwestie vertegenwoordigt een gering deel van de frequentiebanden die zijn toegewezen aan de radioamateurs (0.01% van het totaal van de frequentiebanden).  Ook dit is weer uit zijn context getrokken, er is immens veel ruimte beschikbaar voor SRD en het segment 433 MHz vertegenwoordigt ook maar een peulschil van de beschikbare bandbreedte. 8. Opties 3 en 4, die progressieve en evenredige maatregelen mogelijk maken, worden aangenomen met de volgende beperkingen: - voor het zendvermogen wordt de mogelijkheid om meer vermogen te hebben dan het toegestane vermogen afgeschaft (optie 3); - de zendwijzen (ATV5, DATV6 en packet radio) worden verboden en de zendtijd wordt beperkt voor alle transmissiewijzen (optie 4).  Optie 3 zoals geschetst lijkt me een redelijke tegemoetkoming.  Er is ook geen nood aan hoger vermogen dan 200W in dit bandsegment en wat mijn betreft is dit het enige zinnige dat aan dit voorstel toty besluit mag overgehouden worden.  Optie 4 is te gek voor woorden: ATV en DATV zijn breedband modes met een spectrale vermogensverdeling die niet echt een probleem is voor SRD tenzij op zeer korte afstand.  Dat jullie nog maar overwegen om packet radio te verbieden in dit segment is belachelijk want vrijwel alle SRD apparatuur maakt gebruik van exact dezelfde packet radio standaard !

Samengevat: De tekst zoals door het BIPT verspreidt omtrent SRD getuigt van weinig technische achtergrond in deze materie, aangezien de voorgestelde oplossingen modulatietechnieken verbieden die net door SRD’s bij voorkeur gebruikt worden.  Ook het basis idee dat de vele gebruikers van niet vergunning plichtige SRDs bescherming zouden moeten krijgen tegen vergunning plichtige en betalende radioamateurs die met kennis van zaken radio apparatuur inzetten is in strijd met het ganse concept van SRD’s zoals ze door het CEPT gedefinieerd zijn.
Alles lijkt een gemakkelijkheidsoplossing teneinde om te gaan met vele klachten van gebruikers die onvoldoende geïnformeerd zijn van de beperkte werking van hun SRD apparatuur.  De enige echte en goede oplossing hiervoor zijn voorlichtingscampagnes.
Maar ik wil niet eenzijdig negatief zijn en kan akkoord gaan met een beperking van het zendvermogen tot 200W in deze band.
Met beleefde groet,



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://hamradio.be/pipermail/mclpress_hamradio.be/attachments/20180606/3b0077d0/attachment.html>


More information about the MCLPress mailing list