[MCLPress] ++ ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR ONWEER ++

Karel Cornelis karel at cornelis.org
Sat Jan 25 07:01:25 CST 2014


zaterdag 25 januari 2014
++ ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT  VOOR ONWEER ++

Actueel sleept een frontolyserende storing over de Lage Landen. Intussen nadert vanuit het westen een volgende storing. Dit systeem is deels baroklien en vooral in de hoogte goed te herkennen aan een scherpe en snel bewegende 500 hPa trog, en is terug te brengen naar een comma. Meer nog, het systeem doet sterk denken aan CAD, met de bijhorende zeer hoge PVA voor de trog uit en sterke advectie van koude lucht achter de trog. Bovendien is er sprake van een sterke jetstreak met de trog ingebed in de linker uitgang van de op het uiteinde cyclonaal gekromde jetstreak.

De trog/comma bereikt het westen van BE tegen 18Z en schuift dan zeer snel door naar het zuidoosten. De kenmerken van de CAD zwakt echter snel af in de oostwaartse progressie over BE.

Om het moment dat de comma over de westelijke regio's aankomt, zijn de kenmerken echter nog duidelijk aanwezig en er lijkt sprake te zijn van een zone waar hoge shear/SRH en onstabiliteit aanwezig is. De linker uitgang van de jetstreak ligt op dat moment pal over West-en Oost-Vlaanderen.

Dit zijn zo van die situaties waar het alles of niks kan zijn want door de indrukwekkende dynamische lifting en erg hoge PVA, kan de comma elektrisch erg actief worden. De cellen op de comma kunnen dan weer dynamisch goed ontwikkeld worden gezien de onstabiliteit tot ca. 6km en de hoge shear.

Met andere woorden, we moeten vanavond rekening houden met een snel doortrekkende trog/comma met daarop actieve buien met mogelijk enkele relatief felle onweersbuien. Een enkele bui kan gepaard gaan met zware windstoten (100 km/h). Mogelijk dat één of meerdere cellen uitgroeien tot low top supercells gezien de hoge SRH vlak voor de trog in het gebied met hoge WAA. Vooral de low level helicity vallen op (SRH01km) rond 300-400 m/s. In combinatie met lage LCL waarden en dynamisch gunstige omstandigheden moet we rekening houden met een lokale tornado.

In de loop van de nacht neemt de kans op onweer zeer snel af.

Dit is info van een blogger van het KMI http://severeweatheroutlook.blogspot.be/

73's Karel ON7TA
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://hamradio.be/pipermail/mclpress_hamradio.be/attachments/20140125/2e71e67b/attachment.html>


More information about the MCLPress mailing list